Vad Virágok Könyvműhely
   Képregénycsemegék    Amerikától Ázsiáig

Zsákutca 1.

Richard Thompson: Zsákutca
Sorozat:
Zsákutca Gyűjtemény

Formátum: 21,6 x 23,8 cm, 128 fekete-fehér oldal
ISBN szám: 978 973 9998 10 0
Megjelenés: 2011. március 21.
Ajánlott fogyasztói ár: 2.290 Ft
Vad Virágok webbolt ár: 1.000 Ft


Tartalom: Azt hittem, hogy az igazán jó képregénycsíkok már rég kihaltak a lapokból. Nagyon megörültem, amikor kiderült: tévedtem. Richard Thompson Zsákutcájában minden megvan, ami kell: intelligencia, kellemes humor, könnyed játék a szavakkal, és ami a legmeglepőbb: gyönyörű-gyönyörű rajzok.
Minél többször olvassuk, a Zsákutca különös világképe és játékos nyelvfacsarása valahogy annál viccesebb lesz. A négyéves Aliz és csoporttársai a Vicaváry Óvodából minden szülőnek ismerősek lesznek. Ezek a ragasztó- és csillámpermetben ügyködő kisgyerekek folytonos, ide-oda kalandozó fecsegésükkel újramesélnek egy olyan világot, amelyet másként sohasem értenénk meg. De az én kedvencem mégis Aliz bátyja, Peti. Zavart, uralkodni vágyó tesze-tosza alak, egyike a legneurózisosabb gyerekeknek, akikkel képregényben találkozhatunk. A gyerekek és problémáik mindenaffektálás nélkül jelennek meg, és az egyik dolog, amit nagyon szeretek a Zsákutcában az a természetes melegség. A Zsákutca elkerüli a gügyögést és a cinizmust, megtalálva helyettük a mindennapok őszinte báját. Nagyon kevés képregény képes eltalálni ezt a kifinomult hangot.
Tetszik az a rémálomszerű külváros is, ahol az Újházy család él: a végtelen sorokba rendezett, egyforma házak, az állandó forgalom a lélektelen városi környezetben, a ronda bevásárlóközpontok, a nyomasztó mélygarázsok, és a ragadós padlójú éttermek világa. Az Újházy család ? ahogyan legtöbbször mi magunk is ? egyszerű természetességgel kezeli ezt a modern szörnyűséget. A kritika csak a rajzokban jelenik meg, ahol a képregény hirtelen egy másik szinten is működni kezd. És ezek a csodálatos rajzok! Kusza lazaság, elmázolt nyersesség és a valódi karikatúrák bája keveredik Thompson kifejező vonalvezetésében, amely a képregény legnagyobb mestereiéhez mérhető. Éles szeme van, és olyan technikai tudása, amit manapság már nemigen látni. Eszünkbe juttatja, hogy a képregény több egyszerű viccillusztrációnál, és hogy a nagyszerű rajzok számtalan olyan módon kelthetik életre a képsort, amire a szó soha nem képes. A Zsákutca grafikája lehengerlő. Olvasás után is nagy élmény hosszan tanulmányozni.
Az első ötven oldal a Zsákutca egy korai változata, amely a Washington Post Magazine-ban jelent meg. Itt rácsodálkozhatunk, hogy Thompsonnak veleszületett tehetsége van a vízfestéshez is. Bár ezek után én már nem is csodálkozom. Remélem, hogy az olvasóknak is ugyanannyira tetszeni fog a Zsákutca, mint nekem.

Szerintem biztosan.

Bill Watterson, 2008
Egy kis ízelítő:

Megvásárolható honlapon felsorolt boltokban.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
LoadingFrissítés...
TumblrPinterestShare

6 hozzászólás

1 Brazil { 2010.02.03 - 10:20 }

Imádom! Várom!

2 Vad Virágok { 2010.02.03 - 10:56 }

Azt eddig is tudtam, hogy jók a zenéid, és mangából is jó az izlésed, de most megleptél, hogy ismerted. Le a kalappal a képregényes műveltséged előtt:)

3 nuklearis_baromfi { 2010.02.04 - 11:54 }

Én nem ismerem, de ígéretesnek tűnik. Mindenképp befizetek!

4 2010-es megjelenések « Elhaym Blogja { 2010.02.04 - 13:15 }

[...] 9., Zsákutca 1., Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra [...]

5 BlackTears { 2010.05.24 - 18:30 }

Lenne már október, alig várom!

6 Twitter Profilok – profilok.tw » @Komavary (Oroszlány Balázs) { 2012.05.21 - 22:05 }

[...] megtanulni őket. Ezért is szeret fordítani, ám nem szereti, hogy olyan kevesen olvassák a Zsákutcát, mert hogy lesz így második rész? Szeret mindent, ami pikkelyes vagy páncélos, lassan [...]

Hagyj üzenetet